perjantai 23. tammikuuta 2015

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa – hallitus säästää työllisyysmenoista!


Hallituksen tekemä raju leikkaus työllisyysmäärärahoihin näivettää työllisyyden edistämisen toimia Suomessa. Hallitus leikkasi tämän vuoden aktiivisen työllisyyspolitiikan käytettävistä olevista määrärahoista noin 30 %. Raju leikkaus syntyi siten, että TEM:n työllisyysmomentille (32.30.51) siirrettiin STM:n pääluokasta uusia tehtäviä, joita ei rahoitettu vuoden 2015 budjetissa täysimääräisesti.

Lisäksi palkkatukilainsäädäntöön tehtiin suurin kokonaisuudistus 17 vuoteen, jonka seurauksena etenkin yhdistysten työllistämistoiminta Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa on surkastumassa.

Pohjois-Karjalassa ajetaan yhdistysten työllistäminen alas

Pohjois-Karjalan ELY on linjannut vuoden alusta, että ainoastaan sellaisille yhdistyksille, joilla on työllisyyspoliittinen hanke, myönnetään palkkatukea. Perusteluiksi on esitetty, että työllisyysmäärärahat ovat niin vähäiset, että hyvä jos riittävät edes täyttämään työllisyyspoliittisten hankkeiden päämäärät.

TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakosken mukaan ”ELY:n linjaus on kestämätön ja syrjii niitä yhdistysten työnantajia, jotka eivät ole vielä saaneet työllistämiseen tukea.”

Pohjois-Karjalan ELY:n linjaus ajaa yhdistysvetoista työllistämistä alas. Suurimmat kärsijät ovat pitkäaikaistyöttömät, kun määräaikaisten työpaikkojen tarjonta vähenee. Lisäksi vähävaraisille työttömille tarjotut palvelut supistuvat. 

Uusilla ohjeilla työllistäminen kangertelee Keski-Suomessa

Keski-Suomessa tukityöllistäminen tyrehtyi loppuvuodesta, kun työllisyyden määrärahat jälleen kerran loppuivat kesken vuotta. Keski-Suomen TE-toimiston linjauksen myötä aiemman kahden vuoden työttömyyden sijaan henkilön tulee nyt olla reilusti yli kolme vuotta työttömänä työnhakijana, jotta hän on oikeutettu tukeen, jonka useimmat kolmannen sektorin työnantajatahot tarvitsevat kyetäkseen työllistämään.

Toimintoja ja palveluja joudutaan supistamaan, sillä uusilla ehdoilla työpaikkoihin ei ole löytynyt työntekijöitä. Palkkatuella on suuri merkitys, että saadaan myös muita työllisyyspoliittisia toimenpiteitä ylläpidettyä, kuten esim. kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua.

Työttömyys kasvaa - missä ovat uudet työpaikat?

Pitkäaikaistyöttömien määrä on rajussa nousussa Suomessa – jo 98 500 henkilöä joulukuun lopulla. Hallitus pyrkii suuntaamaan palkkatukea yritysten työllistämiseen, mutta avoinna olevien työpaikkojen määrä on kovin vähäinen painotuksesta huolimatta. 

TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakoski sanoo: ”Hallituksen puheet aktiivisen työllisyyden korostamisesta eivät kohtaa kentällä. Työllisyysmäärärahoja on korotettava reilusti, ja ELY:n ohjeita joustavoitettava, jotta pitkäaikaistyöttömyyden kasvu saadaan pysäytettyä.” Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa – hallitus säästää työllisyysmenoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti